NEW DAWN – SIMONE ENGELEN – LOVE HOTEL
25 JULI — PORTFOLIO
Simone Engelen (1988, NL) werkt als visueel kunstenaar aan projecten die dicht bij haar staan. In haar werk vraagt ze zich voortdurend af: bepalen we zelf wie we zijn of worden, of maken anderen dat uit en zijn we gedoemd de rollen te spelen die de maatschappij van ons verlangt?

Onlangs heeft Simone haar master opleiding fotografie afgerond op het AKV St. Joost in Breda, waar ze haar rol als vrouw onder de loep heeft genomen. Met haar eindexamenproject LOVE HOTEL wil ze het seksisme in onze media-gecontroleerde samenleving aan de kaak stellen. De installatie LOVE HOTEL is een capsule gevuld met expliciet beeldmateriaal uit haar dagboek, afgewisseld met spiegelscherven die de kijker met zichzelf confronteert. De matras in de capsule, waarbij de kunstenaar je nadrukkelijk uitnodigt er op te gaan liggen, refereert naar samen slapen en seks en geeft de installatie een uitnodigend en liefdevol karakter. Een ondertoon van frustratie en negatieve emoties wordt benadrukt door een te horen ademhaling. Op de deken kun je verschillende dagboekfragmenten teruglezen die met veel geduld en precisie op de deken zijn geborduurd.

Door het tonen van een introspectieve, obsessieve en soms destructieve worsteling met een seksueel trauma hoopt Simone Engelen bij te kunnen dragen aan gelijkheid tussen man en vrouw.

De installatie is momenteel te zien bij No Man’s Art Gallery (Herengracht 123, Amsterdam) tot eind Augustus 2016.